Top

Info over parels.

             PARELS
Alle parels zijn gecultiveerd.
Een puur in de natuur ontstane parel is zéér zeldzaam en daarom onbetaalbaar.
Dit betekent dat de mens het proces opstart.
Verder is de schoonheid van de parel bijna geheel afhankelijk van de mossel waarin zij groeien.
Er is verschil tussen  zeeparels en zoetwater parels.
Door deze verschillen zijn  zeeparels  duurder dan zoetwater parels.
Het eerste verschil is al dat de zeeparel zijn oester niet met andere parels deelt.
Per oester groeien er maar één, hooguit twee parels.
Bij de zoetwater parels groeien tussen de 20 en 40 parels tegelijk in een mossel.
De manier  waarop het inbrengen van de kern gebeurd waaromheen het parelmoer groeit is ook verschillend .

Een zeeparel heeft een kraal, gemaakt uit de schelp van een  rivier schelp als kern. Eromheen wordt de  parelmoerlaag gevormd, die een dikte kan hebben van 0.4 mm tot 2,9 mm.
De Chinese zoetwater parel heeft geen kraal als kern, maar is geheel parelmoer.

Het inbrengen van een kern voor de zeeparel is een uiterst precies werkje en wordt gedaan door Japaners. 
De oester kan aan een  “operatie” doodgaan.
Chinese zoetwater parel mosselen zijn wat gemakkelijker te behandelen en wordt door de Chinezen op de parelfarm zelf gedaan.
Er moet  een kern plus een aantal cellen van de lip van de mossel/oester worden geplaatst.
Bij de zoetwater parel wordt alleen een stukje van het mantel-tissue geïmplanteerd.
In China kun je je dat als volgt voorstellen: er is een lange tafel met aan iedere kant een rij Chinezen.
Aan de ene kant zitten de Chinezen die van donorschelpen de lippen in microscopisch kleine stukjes snijden en aan de andere kant van de tafel zitten de Chinezen die deze stukjes met of zonder parel in de mossel stoppen.
Allereerst worden deze mossels onder stromend water gehouden waardoor ze een beetje open gaan staan, dan wordt er snel een stokje tussen gestoken.
Vervolgens worden de stukjes mantel-tissue met of zonder parel in het spierweefsel van de mossel gestopt. Maken ze een fout en komt het stukje tussen de wand en de spieren terecht, dan zal de parel gaan vergroeien met de binnenwand van de mossel.
Zitten alle stukjes erin, dan wordt de mossel in een  netje gehangen met 3 andere mossels en in het water gehangen.
Daar blijft hij dan voor de eerstkomende 9 tot 12 maanden hangen en dan worden de parels geoogst. Voor zeeparels geldt in feite hetzelfde proces, allen gaat het daar allemaal veel preciezer. In een laboratorium, met operatie-materiaal en slechts 1, hooguit 2 implantaten.

En de groeitijd is in het algemeen veel langer.
Bij zoetwaters parels worden de mossels, eenmaal in het water gehangen daar gelaten totdat ze geoogst worden. Zee oesters worden van tijd tot tijd uit het water gehaald en met behulp van een röntgenfoto gescreend of het proces nog naar wens verloopt.
De oester kan namelijk zijn doodgegaan door het implementeren van de kern, de kern hebben uitgestoten.
Gaat alles naar wens, dan wordt de oester weer in het water teruggeplaatst.
Het oogsten gaat bij zoetwater parels heel gemakkelijk.
Ze snijden de mossels open en kijken wat het resultaat geworden is.
Met het opensnijden gaat de mossel ook dood en dan kunnen ze zijn lippen als donor-materiaal gebruiken.
Hier zijn we weer bij een verschil tussen zoetwater- en zeeparels aangekomen:
Bij zeeparels worden de oesters hergebruikt. Het eruit halen van een parel moet ook heel erg precies gebeuren om te voorkomen dat de oester sterft.
Op het plekje waar de parel eruit gehaald is, wordt meteen een nieuwe kern gezet, ditmaal een maatje groter dan het vorige implantaat.
Hoe onderscheid ik echte parels van namaak?

Ga met je tanden langs een echte parel. Dit voelt steenachtig aan. Dat komt omdat het parelmoer “dakpansgewijs” opgebouwd is.
Ga dan langs een nepparel. Nepparels voelen glad aan.
De temperatuurtest
Echte parels voelen kouder aan dan nepparels.
De gewichtstest
Echte parels zijn zwaarder dan nepparels.
Parels voelen dan wel hard aan, maar in feite is het maar een heel zacht materiaal.